Thursday, December 07, 2006

Chitty Chitty Bang Bang


Cand ma intorc cu spatele si meditez la guma de mestecat si leneveala imbinata cu jertfe pe altarul muncii, iaca ce se intampla: coana Zazistina [sneaky, sneaky, very sneaky] isi ia prastia si ma loveste drept in moalele capului cu urmatoarea leapsa:
"Daca ar veni zana, zanul, pestisorul sau orice altceva care sa va propuna implinirea unei dorinte, ce ati alege la primul reflex?"
Ei,domnite si gentlemeni, eu ce sa mai zic acum? Sa-i satisfac miseleasca lovitura trimitandu-i manusa sau s-o iau prin invaluire cu un raspuns eclatant? Intrucat stiti ce se spune despre hipioti: ca ne place linistea si pacea si florile-n par. [sau ma rog: "if you want to be a hippy put a flower in your pipi"], ma rog mai putin in bancul cu hipiotul si pancarul.
Pretioase precizari: daca vine Zana am sa-i fac un mic tur al rusinii pe la mine prin batatura ca sa-i explic cum ca nu i-ar strica sa-mi mai faca si mie cate-o vizita prieteneasca din cand in cand [sa vezi obraz gros de muncitor atunci si maniere de abator!], daca vine Zanul nu stiu ce-as face, ca eu ma rosesc repede si fug in iatac mereu, dac-ar veni pestisorul l-as cam ignora intrucat in fiecare weekend am parte de inca un inotator cu aripioare mort in frigider de la Intaiul Pescar al Familiei [mie-mi place mai mult sa umblu cu navodul de suflete], nu-mi place nici de djinnul Zazei ca prea tre sa-l freci la cap pana isi face aparitia. In concluzie eu vreau un golem sa vina.
Si aceasta creatura insufletita de jidani indraciti in alei din ghetou vreau sa-mi indeplineasca degrab':

  • Stampilele de vopsea cu cai verzi planuiti sa decoreze peretii camerei mele sa-si faca aparitia intr-o fluturare de mana. Caci initiativa merinoasa [atentie glume cu oi] nu prea e de laudat de vreun an de la nasterea noii camere din Dame du Roi.
  • Nici mai mult nici mai putin decat Bautoarea de Absint a lui Degas din coltul de sus a blogului. Nu stia micutul si grasutul Degas cand stateam in carciuma cu paharutul in fata cum ca portretul nu va ajunge in veci la mine si aceasta greseala trebuie reparata. Am zis.
  • S-o scriu pe dansa despre felul in care un scriitor bun plasmuieste un teren de joc imaginar cu cititorul, un maidan pe care sa-si dispuna jucariile si cercurile, piruetele, sariturile si arabescurile acestia doi. Ar fi asa de multe de 'splicat despre acest subect dar trec restul sub centura mea imaginara de castitate mie insami.
  • O trasura. Zazela asta care-si tot plimba felinarele cu nerusinare prin fata mea, mi-a dat o idee: plimbandu-ma cu Pantazi pana la marginea orasului in parasire la tiganca cu ghiocul. Si nu o caleasca in forma de dovleac cu o suta de miliarde de basoreliefuri si aurita pana-n legaturile capastrelor, zabalelor si cu vizitiu din aur alb cocotat pe capra. Vreau un radvan cu model Biedermayer, cu ape, inchis cu doi armasari castanii pe care sa-l plimb prin Bucurestiul mintii mele.
  • Sa trec urmatoarele doua saptamani altfel decat cu viata atarnand de-un fir de par.
  • Vreau sa zambesc cu zambete care cad asupra oamenilor carora le sunt adresate ca o ploaie de sageti care se prabusesc peste parapete, zambete trase de amazoanele care si-au taiat un san ca sa tina arcul si de englezii care si-au potrivit corpul cu zbarnaitul sagetii. Si zambetul asta sa se ia ca o epidemie, sa lumineze.
Si arunc cu leapsa-n pe taramul fiica ratacitoare care s-a intors Kus si in Mimikins ca sa-mi spal momentul de sinceritate. Ce oracole is lepsele astea.

23 comments:

Anonymous said...

De cind citesc bloguri stiu ca autorii lor, chiar si cei foarte buni, sint inconstanti in ce priveste calitatea insemnarilor, de aceea nu ma astept ca fiecare insemnare a unui blogher care imi place cum scrie in general, sa fie interesanta sau placuta la citit. Dar asta nu inseamna ca nu am parte si de surprize neplacute, ca aceea pe care mi-a adus-o insemnarea pe care o comentez acum. Si vezi tu, e o chestie care se trage cumva tot de la influenta culturii (sau mai degraba subculturii) engleze in varianta ei moderna. Vorbesc de "umorul de toaleta", despre a carui existenta stiam bineinteles de mult, dar nu stiam ca are si o denumire specifica, pe care am descoperit-o in engleza ("toilet humor"), dovada ca anglo-saxonii chiar daca nu inventeaza ei un anumit lucru stiu sa-i dea un nume, ceea ce alte popoare nu sint (sau nu mai sint) in stare sa faca. Deci, acel "if you want to be a hippy put a flower in your pipi" este o mostra de umor grosolan, pe care nu ma asteptam sa o vad la tine si asta pentru ca esti capabila nu numai de umor fin, ci si de unul care chiar te face sa rizi. In sfirsit, poate ca tu rizi si la expresia de mai sus, dar mie nu mi-a stirnit nici macar un zimbet, umorul de toaleta este superuzat, nici macar cei care l-au dus aproape de perfectiune (creatorii serialului "SouthPark") nu mai sint in stare sa scoata o poanta buna cu ajutorul lui. Pai daca voiam un astfel de umor ma duceam pe forumuri, stau mult mai bine la asa ceva. Sincer ce poate fi de ris la niste poante despre excretiile corpului sau de actiunile legate de ele ? Copiii pot ride de asa ceva pentru ca ei rid din orice, dar niste adulti ?

Mai ai e un pasaj ciudat in insemnare si anume "trec restul sub centura mea imaginara de castitate mie insami". Tu iti dai seama ce imagine genereaza in mintea cititorului fragmentul anterior, tinind cont de locul in care se purta centura de castitate ? Stiu ca e vorba de o centura imaginara, dar imaginea nu e deloc poetica, dupa parerea mea cel putin. In sfirsit, e stilul tau de a scrie si e blogul tau, tu decizi ce e potrivit si ce nu.

Ai si citeva pasaje bune in insemnare ("mie-mi place mai mult sa umblu cu navodul de suflete" sau "vreau un radvan cu model Biedermayer, cu ape, inchis cu doi armasari castanii pe care sa-l plimb prin Bucurestiul mintii mele"). Eu daca as fi in locul tau as merge mai degraba pe acest stil de a scrie, eventual presarat si cu mostre de umor fin (adica tot cu imagini poetice). Sigur ca ar fi un efort mai mare din partea ta, dar eu zic ca nu e nevoie sa scrii de 2-3 ori pe saptamina, o data e de ajuns.

Pentru final am pastrat fragmentul cel mai straniu din toata insemnarea ("Sa trec urmatoarele doua saptamani altfel decat cu viata atarnand de-un fir de par"). Nu citesc bloguri de multa vreme, poate de vreo doua-trei luni, dar din ce am remarcat exista tendinta din partea unor blogheri (sau mai degraba blogherite) sa dramatizeze exagerat anumite evenimente din viata lor si sa posteze insemnari criptice cu aer fatalist pe blog. Am vazut pina acum trei astfel de insemnari (fara a ta) si toate s-au dovedit a fi in final "apa de ploaie" sau oricum evenimentele s-au dovedit a nu fi chiar asa "pe viata si pe moarte" cum anuntau blogherii respectivi. Sper ca nu ai probleme mari (de sanatate sau altele) si sper sa le rezolvi favorabil.

P.S. Am sa iau o pauza de vreo luna de citit blogul tau, nu vreau sa te mai stresezi in plus si de la comentariile mele.

merimeriquitecontrary said...

punctul 1: de ce totul trebuie sa fie atat de tare luat in serios? e un banc nevinovat care se refera la pasiunea hipiotilor [printre care si eu] de a vedea lucrurile intr-o lumina perfect pasnica si inflorata mereu, chiar si cand e vorba de nevoile fiziologice.
mi se pare o tampenie sa crezi ca nu ma joc atunci cand scriu, cateodata imi iese cateodata, nu. nu e capat de lume ca nu mi-a iesit fraza sau imaginea.nu sunt atat de exigenta si poate-mi face rau.dar tine cont si de faptul ca acesta e un jurnal deci un loc unde scriu de multe ori ca sa-mi vars diverse chestii care trebuie varsate. e literatura de budoir totusi si calitatea depinde de zi, inspiratie etc.
dar de-aici pana sa condamni ce fac la stadiul de toilet humour e cale lunga. aia cu centura de castitate e o calchiere din engleza de la "to keep something under the belt" care inseamna ceva ascuns [evident ca originile lui sunt in mare parte din zona care nu e afisata].
observ ca iei totul mot-a-mot si ma intristez.
punctul 2:Blogul meu e si un jurnal. Pactul meu cu mine insumi e sa scriu pentru ca altfel ruginesc. Nu sustin ca am scris vreodata ceva ce merita citit.Imi place sa fac asta si pace. Dar tu vezi lucrurile atat de alb-negru ca ma inspaimanti.Si sa nu uitam ca asta a fost o insemnare la comanda, deci nu putea sa aiba calitatea unei insemnari scrise de bunavoie si nesilite de nimeni.
punctul 3:Fie ca ma crede cineva fie ca nu, chiar sunt extrem de ocupata, dorm putin si ma gandesc la leneveala cu un jind de zile mari.In doua saptamani trebuie sa termin de tradus 400 de pagini, sa dau 3 examene, sa merg la scoala cele 38 de ore pe saptamana si sa fiu si om. Plus o raceala cu febra si nabadai de tratat.
Te invit la programul meu zilnic sa vad daca rezisti.
Si nu sustin ca e mare lucru. Doar ca asa ma simt si nu cred ca trebuie sa dau nimanui socoteala pentru asta.
Nu e deloc criptic, dar nu simteam nevoia sa ma plang pentru ca stiam ca n-o sa ma mai opresc, vidi cele cateva randuri de mai sus.
Si apropo de toilet humour de multe ori il gust la fel cum il gust si pe cel elevat, si chiar am si nevoie de el. Nu poti sa fii mereu calare pe un cal alb si sa treci in goana peste toate, vazandu-le cum vezi campurile din avion. :P
La urma urmei ma simt destul de bine si in piele personajului care "curata pusca si vorbeste prostii".
Ca nu apelez la genul asta de umor prea des e cu totul alta mancare de peste. Si totusi nu mi se pare ca bancul cu "If you want to be a hippy" e vulgar nici un pic.
Imi pare rau ca nu te-am facut sa razi, ca nu sunt constanta in calitate, dar asta e terenul meu si-l iubesc asa cum e: era iapa mea, si-asa chioara cum era imi faceam treaba cu ea.
S-apropo, sunt histrionica, recunosc. Totdeauna am fost, asa cum Iulian Tanase a inventat sttinta iubitelor imaginare, eu de mica mi-am dezvoltat stiinta problemelor imaginare. [glumesc pe jumatate evident]. Dar nu intr-atat de incuiata cat sa-mi dau seama ca exagerez adesea si sa n-o recunosc. Intamplarea face ca de data asta chiar sa-mi fie greu.

Cel mai mare pacat al lui Sartre conform lui Vian era ca se lua prea tare in serios. Si mai ales credea in ce zicea ca-n Biblie. Or, sunt in tabara lui Vian in problema asta. Am sa ma iau in serios cand am sa scriu ceva de viata si de moarte.Pana atunci, calatorie sprancenata, s-am incalecat pe-o capsuna sa mai observ ce vi se mai casuna.

Anonymous said...

Bun, de la inceput iti mai spun o data ca nu vreau sa te supar sau sa te stresez, desi probabil ca le-am reusit pe amindoua cu comentariile mele. As putea sa pun comentarii dragute, banale sa ma prefac ca rid, dar nu e genul meu. Nu e genul meu nici sa chinui pe cineva si de aceea prefer sa ma retrag daca imi dau seama ca asta e efectul pe care-l provoc.

Gluma cu hipiotii nu o inteleg deloc, ba chiar mi s-ar fi parut potrivita din partea cuiva care ii ia la misto, nu din partea cuiva care se identifica intr-o oarecare masura cu ei. Poate ca tu faci parte din ambele categorii, dar oricum poanta e copilareasca si poate sint eu prea pretentios in legatura cu umorul (pe care delatfel il ai, ti-o repet). Nu am luat chestia in serios, am zis doar ca gluma e deplasata, cum este de altfel orice gluma de toaleta (in opinia mea cel putin). Prefer umorul bazat pe cuvinte, poate si cel de situatii dar umorul de toaleta nu il apreciez deloc, ce poate fi de ris la niste acte fiziologice ?

Cum sa nu imi dau seama ca atunci cind scrii te joci, imi dau seama perfect ca ai un spirit un pic ludic, nu vad in asta o problema majora in ce priveste scrisul. Dar daca tot comentez, ai prefera sa trec peste lucrurile care nu-mi plac ? Ti-ai dori sa ai comentatori care sa te laude incontinuu, indiferent ce ai scrie ? Eu te critic si te laud dupa cum mi se pare mie potrivit, nu inseamna sa te superi din cauza asta, pentru ca nu o fac cu rea-intentie. N-am zis ca nu te mai citesc pentru ca nu-mi place cum scrii, ci doar pentru ca imi dau seama ca esti obosita acum si comentariile mele te-ar obosi (supara) si mai tare.

Ce pot sa fac atunci cind intilnesc o expresie necunoscuta, decit s-o analizez ? De unde era sa stiu eu (sau alt cititor de-al tau) ca tu ai plecat de la o expresie englezeasca, care de altfel are mai multe sensuri ? Chestia cu "under the belt" eu o asociam cu nevoia cistigarii de experienta ("By his mid-teens, Liszt had three years of intensive concertizing under his belt" - http://www.thefreedictionary.com/under+(one's)+belt ). Tu imi spui de alt sens si poate ai dreptate, dar macar recunoaste ca adaugirea ta ("de castitate") schimba sensul expresiei, pentru ca din cite vad eu pe internet oricum este vorba de stomac ("stomach") sau de burta in sens general peste care se aplica centura. Nu merg mai departe la comentarii de tip freudian ca o dau si eu in umor de toaleta. Poate ca ma insel, insa nu cred ca vreun alt cititor a inteles sensul pe care voiai sa-l dai tu expresiei. Nu ca ar avea vreo importanta, dar daca scrii si pentru altii trebuie sa te asiguri ca ei te inteleg, nu doar sa mimeze intelegerea. Habar n-am, poate ca in ultima instanta ai vrut sa comunici ceva cu adaugirea respectiva, sau poate ca nu, pur si simplu a fost ceva inconstient (o "scapare freudiana") sau cauzat de oboseala.

Ai mare dreptate cu "ruginirea" cauzata de lipsa de scris, si eu te incurajez sa scrii, dar asta nu inseamna sa te epuizezi. Scrii cind vrei si cum vrei, ti-o mai spun odata. Poti lua in seama comentariile altora referitoare la scrisul tau sa poti sa nu le iei in seama. Totul e sa continui sa scrii. In legatura cu insemnarea la comanda ai dreptate, nu e ceva spontan, deci calitatea scrierii poate sa fie prezenta sau nu. Iti vad scrisul prea alb si el de fapt mai e si negru citeodata, iti mai aluneca penita si mai zgirii hirtia, am sa tin minte asta.

Te cred ca esti foarte ocupata si iti recomand sa nu te epuizezi. Poate ca ar trebui sa lasi lepsele astea daca asta inseamna o oboseala in plus. Chiar eu ti-am zis ca faci atitea activitati incit parca ai avea mai multe corpuri, nu unul singur. De-aia m-a si mirat cind ai scris ca ti-ar place bautura (probabil si fumatul, nu sint sigur). Pentru ca daca nu-ti pastrezi sanatatea, lucru dealtfel imposibil daca bei si fumezi (oricit de putin), nu ai sa poti rezista la ritmul asta infernal.

Daca tu spui ca esti o personalitate histrionica eu te cred, totusi ai exagerat cind ai zis : "Sa trec urmatoarele doua saptamani altfel decat cu viata atarnand de-un fir de par". Nu mi se pare potrivita o astfel de afirmatie nici macar in gluma, nici macar pe un blog, daca nu e intru totul adevarata. Treci printr-o perioada foarte grea, te inteleg, dar nu ti-e viata in pericol. Facind astfel de afirmatii exista riscul sa nu mai fii luata in serios si e pacat, pentru ca ai si o parte serioasa pe care cred ca ai tendinta s-o ascunzi.

Eu nu sint nici de partea lui Boris Vian, nici de a lui Sartre, desi as inclina catre acesta din urma, caruia i-am si citit opera literara aproape in intregime, in timp ce de Boris Vian n-am citit nimic. Dar sa stii ca nu-i vorba de nici un pacat, e vorba doar de potrivirea la situatie, adica sa fii intr-atit de serios sau de neserios pe cit este situatia respectiva in care te afli, asta pentru a-ti pastra credibilitatea, pentru ca tu ai scris ceva dramatic despre TINE, nu despre personajul unui roman de-al tau. Poate ca marea ta problema este ca nu te iei deloc in serios si lucrul asta te mira cind vine din partea altora.

Anonymous said...

Domnule jders, imi permit si eu o doza de umor mai sus mentionat(sper sa nu se supere meri pe mine):stiti gluma aceea cu evreul care se lauda ca nu are nici un fel de cearta in familie? Sotia lui decidea in probleme de-astea, marunte,daca el spala vasele o data pe zi sau de doua ori, daca sterge praful la doua zile sau la trei etc. Dar el...EL decide in probleme esentiale, daca primul ministru se schimba sau nu, daca X tara are bomba atomica, asta da. Cam asa si dvs. acum, preocupat de probleme esentiale, cum ar fi umorul de toaleta sau cel reviewer(recenzent) si pocirea limbii romane. Sa sedem calm, mai ales in "casa" altcuiva, fie ea cu usa deschisa.
(Asta nu a fost o reglare de conturi, meri, ca nu sunt prea razboinica, dar...!)

merimeriquitecontrary said...

tine-ti caii in frau stimate domn jders!
dac-am zis ca-mi place bautura nu inseamna ca beau des si ca beau mult.beau cu masura cum am invatat de la ai mei, rar se intampla sa ma imbat. traseul meu zilnic in ultimele luni: birou, aragaz, autobuz, biblioteca, scoala.
nu fumez. n-am fumat niciodata si nici nu intentionez sa ma apuc de asa ceva. imi place cum arata oamenii cand fumeaza si chiar am de gand sa-mi expun observatiile asupra pufaitorilor din jurul meu.
de la inaltimea tineretii mele te rog permite-mi sa ma "autodistrug". glumesc, evident.
imi pare rau ca nu te-a amuzat textul meu.asta avem, asta iubim in materie de minte.
am dat rateu? asta e merg inainte.
am o parte serioasa normal, dar de ce as da oamenilor anxietate si frica si chestii serioase? la ce le-ar folosi?
deviza blogului meu e despre frumusete. uratenie e har domnului destula pe lume.
atata timp cat nu te iei in serios nu esti in pericolul grav de a pica intr-o amareala de om vlaguit.
in plus asta cu afirmatia dramatica [gonguri pe fundal si muzica de pericole iminente] e vana povestioarelor scurte de secol douazeci [e.g. alasdair gray] asa ca mica referinta. acum nu vreau sa le dau socuri la inimioara cititorilor, departe de mine o asemenea intentie. rectific atunci:
duc o batalie in care trebuie sa fiu calita pana in varful calcaielor. tineti-mi pumnii.
si inca ceva, apreciez critica negativa in aceeasi masura ca si pe cea pozitiva, dar atunci cand mi se pare ca cineva nu intelege ce-am vrut sa zic tind sa clarific ceea ce este ce-am facut mai sus.
daca mi se permite calamburul, aceasta e apoliloghia postului.

Anonymous said...

Uf, bine ca ai revenit la sentimente mai bune si mai ales ca ti-a revenit si "zimbetul" literar.

Te-am "provocat" un pic cu afirmatiile despre bautura si fumat si ma bucur sa aflu ca situatia nu e chiar grava. Dar ai observat ca daca am dat un pic de aer dramatic am obtinut o reactie prompta din partea ta ? Oricum te felicit pentru faptul ca nu fumezi activ, e un lucru extraordinar, din pacate "pufaitorii" din jurul tau pentru care ai o anumita admiratie de ordin estetic se asigura ca iti iei portia de fumat pasiv, ceea ce nu e deloc in regula daca ar fi sa ma intrebi pe mine. Ar fi perfect daca s-ar inventa o tigara care sa fie fumata nu la exterior ci la interior.

Poti sa ma ironizezi ("Imi pare rau ca nu te-am facut sa razi, ca nu sunt constanta in calitate... imi pare rau ca nu te-a amuzat textul meu"), nu ma deranjeaza, am avut parte de chestii mult mai tari pe internet, dar ideea e ca tu nu scrii pentru mine sau pentru alta audienta, tu scrii in principal pentru tine, esti in perioada in care iti cristalizezi scrisul si uneori mai ai nevoie si de critica (dar si de laude, bineinteles).

Despre seriozitate poate o sa discutam altadata, dar nu sint deloc de acord cu ce ai spus tu ("de ce as da oamenilor anxietate si frica si chestii serioase? la ce le-ar folosi ? atata timp cat nu te iei in serios nu esti in pericolul grav de a pica intr-o amareala de om vlaguit.). Seriozitatea nu este echivalenta cu anxietatea, frica, depresia sau lipsa de vlaga. Chiar daca pentru un spirit ludic (cu o parte serioasa reprimata) poate parea asa.

Rectificarea despre situatia ta este binevenita pentru mine si pentru alti cititori care se ingrijorasera un pic. Ce sa fac, nu l-am citit pe Alasdair Gray pentru ca nu am auzit de el pina acum si in plus nu mi-au placut nicodata prozele scurte sau nuvelele (cu exceptia celor scrise de Faulkner sau Kafka). Mi-au placut chestiile mai serioase, de la citeva sute de pagini in sus si asta se pare ca a lasat o amprenta adinca asupra nivelului meu de intelegere umana in general, daca mi-e si mie permisa o gluma.

Anonymous said...

mai, io cand am citit comentariile la postul asta m-am gandit la o chestie foarte smarta (aoloeo, englezism! mda, sa-mi fie cu pardon) pe care a spus-o Moravia. Zicea nea Alberto, referindu-se la religie, ca o credinta interiorizata este indeajuns de elastica incat sa nu se scandalizeze. Extrapoland la sfera intelectualiceasca in genere, eu as sustine ca o cultura bine asimilata ar trebui sa aiba flexibilitatea de a nu se scandaliza. Nici la englezisme, nici la alcohoale, nici macar la toilet humor (care n-a fost char asa de crunt, apropo).

Amu, io-s absolut convinsa ca jders avea intentii cat se poate de laudabile si constructive, altfel nu si-ar fi dedicat timp si energie pentru a scrie niste comentarii atat de bine documentate, dar... putina detasare nu strica.
O fi el, blogul, o trebshoara importanta in vieata omului, dar sa nu dramatizam :)

merimeriquitecontrary said...

hihi si mie mi-a placut cartea de telefoane.

acum pentru hiacinta. mostra de umor romanesc:
Agentia Subpapuc face un sondaj la care toti barbatii care nu sunt sub regimul nevestei trebuiau sa se prezinte in piata romana si toti care erau sub papuc trebuiau sa se stranga in piata universitatii a doua zi la ora 9.
La ora noua in ziua urmatoare piata universitatii exploda de lume, barbatii se calcau in picioare etc.
In Piata Romana un singur barbat slabut, pricajit, vai de mama lui.
Reporterul de la Agentia Subpapuc se duce si-l intreaba:
- Ei, domne' dar tu cum de-ai venit aici? Chiar nu esti sub papuc?
-Pai mi-a zis nevasta-mea ca daca nu ma duc in Piata Romana ma tine nemancat o saptamana si-mi trage si-o mama de bataie.

Anonymous said...

Hiacint, eu nu vad nici o problema in a spune cuiva care comenteaza pe blogul tau ca nu doresti sa mai comenteze in continuare. Se poate face acest lucru intr-o multime de moduri, de la delicat la brutal, de la subtil la evident si consecinta ar fi ca m-as retrage imediat. Dealtfel am sa si fac asta chiar daca nu mi s-a cerut (sau nu mi-am dat eu seama) pentru ca am mai zis ca nu vreau s-o supar pe autoarea blogului. Deci Hiacint, problema s-a rezolvat.

Paula, eu nu ma scandalizez, pot sa scriu intr-un stil "suparat" si apoi imediat intr-unul "glumet", daca te mai plimbi pe blogurile romanesti ai sa vezi aceste doua ipostaze ale mele. Pe mine ma intriga doar comportamentul mioritic al romanilor (si romancelor) implicati in domeniul culturii care nu-si dau seama ca in acest moment limba romana (si alaturi de ea cultura romana) e pe cale sa implodeze si nu constientizeaza ca ei vor fi primele victime ale acestui proces. Dorinta de auto-anihilare a acestui popor este de-a dreptul incredibila si nu e egalata decit de starea de contemplatie si paralizie in care se afunda cind isi vede soarta nefasta apropiindu-se. Vor cei care lucreaza in domeniul literaturii sa se impaneze romana cu englezisme pina cind va deveni identica cu engleza ? Treaba lor, sa-i vad atunci cum o sa se mire ca nu mai cumpara nimeni cartile scrise in romana si cum breasla traducatorilor va dispare in neant.

Cit despre parerea mea despre consumul de alcool sau tutun, nu stiu cu ce am venit eu in plus fata de avertismentele care ruleaza la TV sau cele scrise pe pachetele de tigari. Iar despre umorul de toaleta n-am zis decit ca e prea uzat si ca nu mai ride nimeni de el. Prezenta lui in insemnari mi s-a parut ceva care le scade din valoare (pe care multe din cele existente pe blogul de fata o au, indubitabil). Oricine poate sa scorneasca o poanta bazata pe acest tip de umor. Uite una pe care am scornit-o chiar acum : "Umorul de toaleta e de cacat" , cu versiunea in engleza "Toilet humor is full of shit". Mare lucru, ma simt mindru de creatia mea ? Nici vorba, ramine un lucru penibil.

merimeriquitecontrary said...

nu ma superi chiar deloc domnule jders, asta e viziunea mea asupra vietii si e normal sa mi-o pot apara la nevoie. :P
nu cred ca nu m-am achitat de sarcina si voi continua s-o fac atata timp cat trebuie.
de-altfel ma bucur cand vad ca ce-am scris eu produce o reactie fie ea si negativa.sunt cat se poate de constienta ca am nevoie de critica si/sau sfaturi.
atata doar ca poate cateodata esti cam didactic si asta poate parea ca o tentativa de a-mi sugera o directie sau a ma ataca.[mie nu-mi pare, deci n-o iau ca atare]
repet nu ma deranjeaza si daca asa simti comenteaza cat vrei. nu sunt un agent al cenzurii, si nu ma enervez, atata doar ca deviza mea in viata este sa "nu ma iau in serios", dar asta nu inseamna ca nu sunt serioasa sau ca ce spun n-ar fi serios. la urma urmei subtextul marilor umoristi e o chestie cat se poate de serioasa si de tragica.
n-am sustinut nici o clipa ca valoarea acestui blog e mare sau mica pentru ca e un lucru prea personal, ca un copchil leganat incat sa pot sa-l judec. n-am fost ironica cand am zis ca-mi pare rau ca nu te-am facut sa razi. sincer imi pare rau. nu sunt mandra de toilet humour tot ce-am zis e ca bancul cu hipiotii nu e toilet humour si daca nu-l intelegi nu e sfarsitul lumii. :) e calda ironie la adresa hipiotilor, dar din moment ce ma incadrez in categoria respectiva sunt indreptatita sa fac misto de mine si de-ai mei.

Anonymous said...

Bun, ti-am inteles punctul de vedere. Probabil ca esti serioasa o mare parte din zi (la birou si facultate) si simti nevoia sa fii un pic mai jucausa si mai glumeata atunci cind scrii pe blogul tau. Aici am intervenit eu cu "diadacticismul" comentariilor si am reusit sa-ti stric aceasta mica placere. As putea sa scriu comentariile in ton cu stilul tau, dar parerea mea e ca nu ti-ar fi de folos desi poate te-ar amuza. Deci n-am s-o fac.

E adevarat ca am vrut sa-ti sugerez o directie, anume sa scrii in limba romana si sa postezi numai insemnari de calitate, eliminind pasajele mai putin reusite. De ce ti-am recomandat chestia cu romana ? Simplu, scrii mai bine in romana decit in engleza, cel putin dupa parerea mea. Daca ar fi fost invers n-as fi ezitat sa-ti recomand sa scrii in engleza. Am facut deja asta cu o alta blogherita ( http://deea.supermagnet.ro/2006/11/23/o-idee/#comments ) pentru ca limba romana suferea in insemnarile ei si din cite zicea ea (si o cred) se descurca mai bine in engleza pentru ca asta a fost prima ei limba. Nu mi-a ascultat sfatul si a continuat sa scrie in romana, dar a devenit mai atenta si si-a imbunatatit stilul.

De atacat nu poate fi vorba, ma pricep la asa ceva si nu am facut-o in cazul tau, fii sigura de asta. Cauta "jders" cu Google si in mod sigur o sa dai si de atacuri (alaturi de didacticisme si ironii), desi am cautat pe cit posibil sa nu-i atac pe blogheri pentru ca imi dau seama ca in majoritatea cazurilor as obtine efectul invers celui dorit de mine.

Asa cum am zis iau o pauza de comentare pe blogul tau, dar il voi citi in continuare.

Anonymous said...

loool, jders tu nu esti adevarat ma baiatule

Tsavatar said...

dude, who the fuck writes page-long comments? Read, write(on your own blog) or get out of the way ca am dial-up si-mi incetinesti netul.

Tsavatar said...

maria, serioasa? Rotflmao.
Blogurile sunt un pass-time nu viitorul literaturii. Study up on your Bucurenci, RealK if you want to see where net-based literature is going. Dude, un blog e output cerebral de la unul sau mai multi useri, nu poti, nu ai DREPTUL sa intervii. Ce naiba te crezi, the Great Big Editor in the Sky?

merimeriquitecontrary said...

dom' jder, opa, sa nu-mi zici ca esti sabia lui damocles in lin balans deasupra noastra si cand se ingreuneaza mersul blogului [when the going gets rough] tai si spanzuri?
i-ai atacat pe multi din cate vad cu micile tale marote. dupa mine chiar n-are rost.e multa rautate in ce zici, si cam putine din comentariile tale si-au atins scopul. nu poti veni la orice om in casa si sa strambi din nas la ce face. incalci legea ospitalitatii. de la a face critica constructiva pana la a rani un orgoliu, sau a te agata de detalii insignigiante e drum lung, cale batuta. si poate ar trebui sa nu mai calci linia aceea atat de des.de-asemenea nu-mi place ca te lauzi cu neplacerile cauzate altora. e un orgoliu prostesc.
pai asa nu-i corect nu poti sa fii doar critic aiurea-n tramvai.
cat despre partea cu seriosenia. jur pe barba sfantului bartolomeu, ca in momentul in care am sa spun ceva serios intr-un mod serios ma las de meserie :).
radem,glumim si nu parasim incinta.


dom' tsava, ma rad si-acuma la the Great Big Editor in the Sky...
dar hai sa aruncam cu flori in el, nu cu pipi
:P

merimeriquitecontrary said...

*insignifiante

merimeriquitecontrary said...

si alta chestie pe care uitasem s-o clarific. nu ai citit nimic scris de mine in engleza. mai putin aia catre leonard cohen care era voit monotona si repetitiva si pe un ton de victima donjuanesca.
cealalta chestie sunt versurile unui cantec pe care il pusesem la download, deci nu citesti cu atentie.
asa ca mai bine nu dai cu pietre cand nu esti atent.
crede-ma pe cuvant ca nu sunt stangace in engleza. pentru ca n-am nici o carte de 100+ pagini sa-ti dau sa citesti si dupa cum am observat mai putin de-atat nu corespunde standardelor de paginii aurii pe care le promovezi.

Tsavatar said...

Dude, "hell hath no fury like a woman scorn'd". Citeste-o p-asta desi are mai putin de 100 de pag (daca nu citesti tot Complete Works-ul, which should be more to your liking)

Anonymous said...

Meri, habar n-am de ce te-ai pornit chiar asa de tare contra mea. Nu m-am laudat cu nimic, ti-am zis doar sa cauti cu Google comentariile mele ca sa vezi ca nu sint toate critice si nu sint toate in registrul "didactic". Puteai s-o faci si fara sa-ti fi spus eu, chiar nu vad unde m-am laudat, dar in sfirsit poti sa crezi ce vrei. Am totusi impresia ca ai citit doar vreo citeva din comentarii si ai tras o concluzie pripita. Nu e nici o problema, nu ma supar pe tine.

Dramatizezi iarasi prea mult, criticile mele de pe bloguri sint o nimica toata pe linga injuraturile de care am avut eu parte pe internet. Eu mi-am argumentat intotdeauna criticile, nu stiu cum ai reactiona tu daca ai fi injurata (la propriu) nu de una, ci de zece persoane, care in plus nu ti-ar aduce nici un argument pentru comportamentul lor. Si injuraturile n-ar veni de la faptul ca tu ai criticat anterior persoanele respective, ci de la faptul ca tu ai scris (spus) ceva ce nu le-a convenit. Esti de mai mult timp pe internet, nu stiu de ce socotesti ca eu as fi de o rautate exagerata.

In legatura cu engleza ta scrisa, ti-am zis de vreo doua ori ca ma pronunt dupa ce am citit doua texte (sau unul singur cum zici tu), deci nici macar eu nu pot fi sigur de judecata pe care am emis-o. Ce e greu de inteles in asta ? Nu stiu de ce incerci sa ma ironizezi cu alea 100 de pagini aurii, nu ma impresioneaza deloc, mai bine pune niste fragmente din ce ai scris pe blog si lasa-i pe vizitatorii tai sa decida singuri daca eu am sau nu dreptate. S-ar putea ca eu insumi sa spun ca n-am avut dreptate, crezi ca mi-ar fi greu sa recunosc faptul ca ti-am judecat gresit scrisul in engleza ?

Tot in legatura cu engleza, du-te pe blogul lui Tsavatar (cel care a comentat anterior) si citeste-i insemnarile. Ai sa poti "gusta" astfel cel mai indigest "ghiveci lingvistic" anglo-roman din toata blogosfera. Sper sa nu ajungi vreodata sa scrii ca el.

Chestia cu Damocles mi-a placut, dar e mult prea departe de adevar. Unde am taiat si am spinzurat ? Tu ai comentarii moderate pe blog, mai degraba tu puteai sa tai si sa spinzuri comentariile mele, dar ai ales sa le pui pe blog, te-am obligat eu sa o faci ? Puteai sa-mi spui ca nici macar sa nu mai scriu comentarii si sa le supun moderarii, pentru ca nu le vei publica. Te-as fi ascultat si as fi incetat cu comentariile. Daca un baiat care nu-ti place iti propune sa iesiti amindoi tu ce faci, te duci cu el sau il refuzi politicos ? Asa e si cu blogul, nu-ti place de comentariile cuiva, ii spui sa nu mai comenteze.

In final nu stiu ce sa-ti mai spun. Parerea mea este ca partea ta "serioasa" e mult mai valoroasa decit cea "neserioasa" si cu cit o vei urma in deciziile tale (si in scrisul tau) cu atit iti va fi mai bine. Poti sa fii sa nu de acord cu parerea mea, decizia iti apartine. Si un ultim sfat, nu tot ceea ce iti spun prietenii este spre binele tau, judeca singura inainte sa te iei dupa ei.

Imi vorbesti de ospitalitatea pe care am incalcat-o, dar puteai foarte bine sa nu-mi dai voie sa intru in casa ta (blogul) atunci cind ceea ce spuneam eu nu iti mai placea. La fel puteau sa faca si ceilalti care s-au simtit lezati de comentariile mele, puteau sa le stearga, nu vad ce e greu in asta. Daca nu au facut-o a fost poate pentru ca si-au dat seama ca nu le vreau raul.

Dar ca sa fii multumita si sa nu te mai stresezi degeaba iti spun ca n-am sa-ti mai vizitez blogul de-acum incolo. Poti sa scrii ce vrei si cum vrei, eu n-am sa mai citesc, deci ai scapat de comentariile mele pentru totdeauna. Puteai sa scapi si mai inainte daca imi spuneai. Sper sa te linistesti si sa-ti vezi pe mai departe de viata.

kus said...

aaah but we cannot let this discussion die until i get a say in it :P cred ca daca iti exprimi parerile/opiniile intr-un stil mai "jucaus", "neserios", ele au un mai mare impact decat daca sunt formulate didactic. ironia e mai puternica decat reprosul.

pentru cineva care vorbeste si scrie doar in romana, normal ca rimglish-ul este mai greu de digerat. ce sa facem daca asa ne-am obisnuit, si mai ales, daca asa ne place :)

Zaza said...

*moaaaamaaaa, lipsesc si io trei zile amarate si iote ce zavistie mai ceva ca sacul de cartofi al Amoralului...

si toate de la biata leapsha cu peshtishoru;))

heh. i knew it was something wretched with it :))

merimeriquitecontrary said...

ei, zazelnito, you missed all ze fun!

adevarat,adevarat va spun ca:

cand zazuca nu-i acasa,
lumea-ntreaga se cocoata
pe un piedestal de cearta,
s-apoi unii zic ca-i arta. :)

Zaza said...

uffff, data viitoare ce naiba mai faceti in abstentia, dati foc la televizor??? :))

btw, en passant, remarc asta: nu-mi place nici de djinnul Zazei ca prea tre sa-l freci la cap pana isi face aparitia.> Si nu sunt de acord, ca o lunga experienta de pisaloaga m-a-nvatat ca asta e tocmai partea cea mai juicy! ;))