Tuesday, December 26, 2006

Firimerituri


In cinstea stancii de care ma lovesc zilele astea in fluierul piciorului, a butoiului cu melancolie din care "la unii le-o dat cu parul si la altii cu paharul" si a unor vremi de rablesiana imbuibare, voi da cu firimitura din cozonac in cititor.

  • In miez de noapte, cand pasul suna mai apasat si fundul paharului se arata din ce in ce mai des, au inceput sa curga din cer fulgi, ca din smotoceala pernelor strabunicii umplute pana la refuz cu fulgi de gasca si miros greu. Si-a nins, cred eu, pentru ca in prima zi de Craciun, baierile inimii a mii de oameni au pleznit de suparare ca n-au parte Craciun dalb, ca n-aud viscolul muscandu-le din suflet, ca n-au de ce sa bea vin fiert. Afara era ca o toamna care "a mis les mains sur nos hanches" si ne inghitea in intunericul ei maroniu. La un moment dat toti si-au pus dorinta asta dintr-o data si dintr-o singura bataie, a inceput sa ninga cu cat avea si cerul la indemana, ca sa ne inrosim nasul si sa ne lovim cu cate-un bulgare in goloss.
  • Cand scriu la calculator ma simt de parca mangai clapele unui pian, cu metronomul pe allegro molto. Isi rupe pe rand, ca firimiturile din notele nemaicantate, si le transforma in cuvinte, asa cum mereu mi-a fost infinit de greu sa cred ca nu e o prapastie deasupra careia nu poti arunca nici macar un pod din odgoane intre cuvint si muzica instrumentala, intre precizia matematica cu care li se lipesc notelor cuvinte de spate cu scotch. Si totusi, cantecele se nasc mereu din note si vorbe, la fel cum tastatura isi bate ritmul scriiturii mele.
  • Mes cheres le sictir est devenu de plus en plus grave, mais je refuse d'abandonner ma galere brulant avec ses matelots en criant des chants desesperees. Je reste au tribord et je me prepare pour chanter les hymnes de cendre. Et de m'endormir dans l'oublie de l'ecume.
  • Imi tin companie gandurile de prapastii care-o sa se caste intre tine si mine. Te-astept cu inima-n dinti sa-ti dau cu piciorul peste bastonul in care-ti sprijineai fericirea. Sa ma ierti, sa ma ierti, sa bati toaca, sa ma despietresc. Sa salvezi bucatica ta de pamant de la pieire.
  • It's about you and the sun
    A morning run
    The story of my maker
    What I have and what I ache for
    I've got a golden ear
    I cut and I spear
    And what else is there?

  • Yes, I'm putting the boulder to my ear
    And I still can't hear
    Whadya think I was an amateur
    Playin' with my temperature...

    If I hear another song about angels
    If I see another feather on the dumb-box
    I'm gonna go to Babylon and get me some whiskey
    Gonna go to Babylon and get me some whiskey now...



    Poza cu ingerul ironic facut din urme de bocanci am pescuit-o de-aici

1 comment:

drull said...

Meri e "single"? Prea a lovito melancolia de "perioada asta a anului, predispusa (zic cersetorii) la jesturi suicide (e na, faza cu vorbirea halambicata se ia, virus nu alta)"