Wednesday, September 12, 2007

De-ale gurii, de-ale ochilor

La caldura cuvintele se usuca si se chircesc, se imbolnavesc, se inneaca in apa din stomac, si in sudoarea care curge garla, se tarasc ca prin desert sau se incurca in par.

Si cand se face frig si gurile se deschid ca sa indese inauntru mancari, rasar din osanza cuvinte si oamenii vorbesc cu gura plina din tot corpul.

Acum c-am lamurit astea nitel mi-am prins antenele ochilor in campania de promovare a bibliotecii metropolitane careia ii zicea Ion Creanga cand eram eu mica si pe care am devalizat-o grav de tot Jules Verne-ul pe care-l aveau ei si eu nu in vacanta dintre a doua si a treia
[Apoi am facut indigestie de domnul Iulica si nici nu mai vreau sa aud de dansul], apoi am cules cartea copilariei mele din ea Omul Amfibie... si alte asemenea nazdravanii. Cert e ca locul e dragut si renovat si primitor, mare diferenta de rafturile pline de praf de 2 degete si cartile ferfenita pentru copii cu coperte in ruseste.
Oamenii astia au in plan cresterea unei biblioteci sonore pentru ambliopi o idee cel putin draguta si misto. Cica or sa aiba si un festival si un concurs de poezie cu toate acadelele si acareturile trebuincioase unei biblioteci frumoase.
Blogul lor e piarisit si plin de afise de promovare pentru doritori, e prietenos si e tanar si mie ,una, imi face pofta s-o vizitez.
Pasol, na turbinka!
Dau si cu link droppingul imediat si cu afisul aratos de mai jos:

Ladies and gentlemen,
Tadaaam

8 comments:

Anonymous said...

De ce nu foloseşti ĂÂÎŞŢ ? Ăia de la bibliotecă le folosesc şi parcă şi primele două Cucoane din link-urile tale au blog-uri unde nu te întrebi ce vrea sa zică DESERT, ăla pe care-l manânci sau ăla cu nisip care te mănâncă el pe tine ?

merimeriquitecontrary said...

Pentru ca eu nu pot sa scriu cu tastatura romaneasca. De fapt, pot, dar scriu mult mai incet si-mi pierd ideile. Cand traduc folosesc tastatura englezeasca si folosesc shortcut-uri pentru diacritice, or chestia asta nu merge in blogger.
Plus ca chestia de mai jos cu jos primarii n-ar fi mers decat fara diacritice. Sau as putea sa scriu toate posturile in Word, dar stau ca pisica pe divan de lene.

As putea sa incerc, dar nu-mi place ca se schimba asezarea cratimelor, a virgulei, a apostrofului, a liniei de dialog. Si odata ce te-ai obisnuit cu ea intr-un fel e greu sa te obisnuiesti altfel.
In plus, cateodata ambiguitatea e distractiva.

Anonymous said...

Dar există o soluţie foarte simplă la problema asta. Când mă plimbam lunile trecute pe site-urile de subtitrări pentru filme am dat de un program gratuit numit AutoCorect ( http://autocorect.lx.ro/ ) pe care-l folosesc traducătorii de acolo pentru a băga diacritice în subtitrări, pentru că la filme textul trece repede şi trebuie să-l înţelegi din prima.

L-am descărcat şi eu şi e foarte simplu de folosit. Scrii fără diacritice, salvezi textul într-un fişier text sau doc şi apoi dai click pe F6 şi-ţi bagă diacritice automat (apeşi şi pe butonul special ca să nu ţi se ceară confirmare de fiecare dată). La sfârşit verifici textul şi mai corectezi unde s-a înşelat programul. Dar e un program deştept care lucrează cu dicţionare nu de capul lui, deci în 90% din cazuri pune bine diacriticele. Ai şi fişier de Help dacă vrei să ştii mai multe (programul are şi spellchecker pentru română, deci poţi să găseşti şi typo-urile din posturi). Totul merge repede, aşa că nu pierzi timp iar blog-ul ţi se citeşte mai uşor.

Cât despre cratime şi alte chestii schimbate înseamnă că nu ştii de driver-ul lui Secărică, care-ţi permite să scrii cu diacritice şi să ai toate semnele ca pe tastatura US. Îl găseşti la http://www.secarica.ro/html/ro_kbd_winxp.html . În pagină ai explicaţii detaliate iar instalarea nu-ţi ia mai mult de cinci minute. N-are viruşi sau altceva, uite şi Microsoft îl laudă pe Secărică aici http://www.microsoft.com/romania/diacritice.mspx .

Hai că nu-i greu şi mai târziu dacă-ţi iei Vista n-o să mai ai nevoie de nimic de instalat, totul merge din prima pe tastatura ta obişnuită.

P.S. De ce să scrii în Word când poţi să scrii în Notepad ? Sau în EditPad Lite ( http://www.editpadpro.com/editpadlite.html ) care e un Notepad mai umflat cu steroizi decât un culturist şi-un biciclist la un loc.

Anonymous said...

Mulţumim pentru aprecieri! Ai fost oficial blogrolluită pe BMBlog la categoria prieteni.

Foarte folositor link-ul cu AutoCorect de mai sus. O să-l punem şi la noi pe blog. Eu, cel puţin, susţin scrisul cu diacritice [nu mă supăr dacă alţii nu o fac :)]

merimeriquitecontrary said...

Mersi mult de sugestii, voi rascoli linkurile dupa Secarica, caci Autocorrectul si cu mine avem niscai rafuieli mai vechi (vanatai, cicatrice, cuvinte oarecum rautacioase la adresa programatorului).
Autocorrectul l-am gasit mai demult si m-am enervat crunt pe el pentru ca avea 1001 de buguri si l-am folosit pe un text pe care mi-l trimisese cineva tradus dintr-o carte fara picior de diacritica.
A inlocuit 70% aiurea si cand le-am trecut in Word, surpriza, apareau mult iubitele casute si alte asemeni simboluri pentru diacritice.
I-am pus cruce, i-am cantat prohodul si l-am culcat in Recycle Bin, apoi am golit cosul la ghena.

In EditPad Lite poti sa scrii cu diacritice cu shortcut? [Cum sunt insert symbol la Word si Excel?]

Poate incerc cu Secarica, banuiesc ca e interesant.

P.S. Cand scriu pentru munca normal ca folosesc diacritice ca tot omul, sau texte mai lungi care nu-s de nasul blogului.
Si chiar imi face placere sa le folosesc ca doar nu facem aici lol, omfg, brb, fyi, bbl, roflmao...
Aici e doar bar de negri, vorba bancului.

Anonymous said...

AutoCorect merge foarte bine, cel puţin din testele mele. Poate că versiunea pe care ai încercat-o te-a dezamăgit, dar versiunea actuală e mult mai bună, adaugă corect diacriticele şi nici vorbă de pătrăţele. Iar dacă ţi se pare că totuşi programul nu merge bine poţi să le trimiţi un mesaj programatorilor (adresa e în rubrica Contact). Îţi vor răspunde şi vor corecta greşelile semnalate de tine. Eu am schimbat câteva mesaje cu ei săptămâna trecută, le-am propus câteva modificări de exprimare în textele din interfaţă (de exemplu la Opţiuni) şi au făcut modificările imediat. Încearcă deci AC 2.3 beta 1 (adresa e ceva mai jos pe pagina principală ), merge fără probleme.

Chestia cu pătrăţelele nu ştiu cum a apărut. Ea apare doar dacă Word nu recunoaşte codarea ("encoding") folosită de AutoCorect, ceea ce este greu de crezut, Word se descurcă cu toate codările posibile. Mai încearcă o dată şi dacă apar pătrăţele scrie-le autorilor AC sau spune-mi mie la adresa de e-mail cum a apărut problema să încerc s-o reproduc şi să văd dacă îi dau de cap. Dar sunt sigur că n-o să mai apară. AC e un program tare fain, eu îl folosesc nu ca să bag diacritice, pentru că scriu direct cu ele, ci ca să citesc textele de pe net care nu au diacritice. Copiez textul (de pe un blog de exemplu) şi îl bag în AC de unde-l scot cu diacritice şi pot să-l citesc mult mai uşor decît în original.

EditPad Lite ştie multe, probabil merge să scrii şi cu shortcut-uri, dar la ce bun, cînd poţi să scrii direct cu diacritice, aşa cum fac eu. Cum se procedează e descris mai jos.

Va trebui să treci Windows XP pe română, ceea ce nu înseamnă decât că poţi scrie cu diacritice, în rest poţi scrie în engleză ca mai înainte şi nu se schimbă interfaţa Windows XP din engleză în română.

*******************************
Instalezi driver-ul lui Secărică apoi :

Start>Control Panel>Regional and Language Options>Languages>Text services and input languages>click pe Details>Default input language>alegi Romanian-Romanian (standard, cu sedile) din meniul derulant >OK>OK.

Acum scrii direct cu diacritice în ce program vrei (de ex. EditPad Lite), fără shortcut-uri şi se va vedea bine.
**********************************

Diacriticele intră în locul unor simboluri (sînt cinci taste : Ă şi Î la dreapta lui P // Ş şi Ţ la dreapta lui L // Â la stînga lui Backspace), deci ca să scrii o diacritică apeşi doar tasta respectivă, nu o combinaţie de taste ca la shortcut-uri. De exemplu ca să scrii Ă apeşi pe tasta care are pe ea [ , ca să scrii Î apeşi pe tasta care are pe ea ] . Asta nu înseamnă că semnele [ şi ] au dispărut din peisaj, numai că pentru a le scrie trebuie să apeşi întâi pe tasta Alt din Dreapta (Alt Stânga nu merge), adică semnul [ nu se mai obţine direct, ci cu Alt Dreapta + [ . Driver-ul lui Secărică odată instalat îţi aranjează tastatura ca pe cea US, deci nu mai ai Y în loc de Z şi simbolurile împrăştiate în alte locuri decât cele scrise pe tastatură, aşa cum era default de la Microsoft.

Dacă tu eşti traducătoare profesionistă poate instalezi şi EditPad Lite în română ( http://www.editpadpro.com/ro.html ) ca să vezi cât de bine e tradus, adresa de download e în josul paginii. Mesajul ăsta l-am scris în EPL şi apoi i-am dat copy/paste (sau copiază/lipeşte, he, he) ca să-l bag în blog.

Anonymous said...

Exista o versiune mai noua de AutoCorect diacritice mult imbunatatita, procentul de aplicare automata de diacritice a ajuns la 97 %. Actuala versiune este bestiala.

Recomand cu caldura sa puneti diacritice cu AutoCorect diacritice

Anonymous said...

mul?umiri foarte interesant,