Sunday, September 09, 2007

Klez-mehr


Mehr! Mehr! Mehr Klezmer!

Printre graiurile de viori ce se impletesc in capsorul meu chel de ganduri s-a valurit de curand mai ceva ca-n codru corzile de la discul In The Fiddler's House al lui Itzahk Perlman, Jidov Ratacitor prin case de "lautari evrei".
Scoala jidovul rasat cu buricele degetelor rasate muiate in sonatele de corzi ale lui Beethoven, isi ia bastonul si se intoarce la origini (nu chiar ca-n injuraturi) de unde culege muzica lui Mozaz si a lui Itzick si a Rashelei (ce-si plange copchii prin Cartea Sfanta), a lui Sara (cu ochii sterpi) a nuntii din Fiddler on the Roof si a inmormantarii din Everything is Illuminated. Cu fustele stranse si naframele in vant joaca damele evreice si lacrimeaza din colt de ochi sau indeasa matza pe gat barbatilor cu barbi albe si palarii de fetru cu boruri largi.
Oricat de neprofesionist si neatent clin de l'oeil-ul o fi, albumul curge molcom din difuzoare ridicand suflari de pe jiltzuri. Si zau daca nu suna ca lautarii nostri, coltz de taraf.

3 comments:

vio said...

foarte foarte misto bucata pe care-ai trilulit-o!
mai ai si altele?:)

merimeriquitecontrary said...

mai scot si altele la produs ascultatori pe net...da' sa am niscai timp sa bag pe tzava. promiz.
Cum incearca baietul Perlman sa se intoarca la origini [nu vorbesc urat aicea...sau de fapt...], n-am mai vazut pe nimenea. :P

vio said...

daca merge mai repede, poti sa-mi dai pe mail? ;;) priti pliz!
dovira gmail com
senx!