Sunday, October 22, 2006

Halca lu' Noe/Sfinte Sisoe!

Din ciclul ce tara frumoasa, da' pacat ca-i locuita. Am stat cu ochiul cand si cand pe Mari Romani ca sa mai aflu si eu ce se intampla cu mintea comprastiotilor.
Nu mare mi-a fost mirarea (dar nici mica) cand am observat cu cat spirit rumegator e inzestrat boborul.

Stimabililor,
Ma bucur ca matalutele voastre au mai auzit si de cativa mari oameni de cultura, ca na, o fi si istoria pe model "invatam pe dinafara" buna la ceva, ba chiar si plimbarile obligat/fortat la muzeu poate v-au lasat cu o spoiala de cunostinta. Ceea ce se vede insa din optiunile domniilor voastre, e ca dupa ce v-au tras nitelus de urechi cu scoala, dumneavoastra ati dat fuguta pe stadion, la intalnirile MISA sau si mai frumos la cate o intalnire de partid, ba unii din noi au ctitorit si cate-un sat intre doua meciuri si trei perechi de slapi.
Acuma serios, draghe romanas, in topul matale Jiji se tine de manuta cu Caragiale, Enescu ii face lui Bivolaru muzica pentru ritualuri, doua figuri legendare nascute isi dau binete pe locurile 11 si 12 (Ati ghicit! E preaslavitul parinte al patriei socialiste si marele Vlad Tepes, talhar de curte simpatic. Paranteza: Macar Tepes s-a nascut in codru si-a tras tepe turcilor spre binele statului.), al' de-a inventat insulina e in dizgratie ca nu e la moda sa vorbesti de boali pe post si la ce ne-a trebuit, ma, premiu Nobel? Mai bine Palade ala sfintea o manastire sau cumpara o echipa de futbol! [Si ce l-o fi pus sa aiba acelasi nume ca amuzantul si deloc desuetul, doamne pazeste, Cornel Palade?]
Pe Noica si pe Ionesco i-au exmatriculat la fundul listei[ca-n minunatul regim], dar la loc de cinste se lafaie Corneliu Zelea Codreanu si ale sale atentate politice, Vadim Tudor impreuna cu mitraliera. Luceafarul Romaniei nu e nicidecum cela care numara plopii si-i ies fara sot, ci e Steaua Bucuresti. Care cearca sa mearga pe strand (gluma religioasa) cu ai ei Mirel Radoi,Banel Nicolita, Razvan Lucescu si Maestrul de Ceremonii Jiji!
Alteta Sa [S.A.? S.R.L.?] Regala Nadia face parte din cortegiul primelor 10 locuri printr-o contributie la Cartea Recordurilor, dar Elisabeta Rizea, femeia care s-a tinut bat in fata comunistilor si nu a 10000 de fotografi pe o barna n-are ce cauta... Pai ce? Nu vezi ca-i baba?!? Ce are ea firma de cosmetice? Are ea academie de gimnastica? Si nici nu stie sa se asorteze. Colac peste pupaza, cum sa nu pupi icoana sfanta, fetita sfioasa a regimului. Lugu, lugu!
Concluzie vremelnica: Daca nu faci muschi pe creier, nu primesti ochisor.
S-apoi parca nu stiati si voi cinstite fete bloggeresti, stramosii de la poporul roman* care ieste, despre care nu se stie mare branza [varza, viezure] pe partea lu' Getuta, ieste tinuti la loc de frunte.
Si-acum sa facem un scurt inventar al oamenilor de pe locuri inferioare, sa vedem ce iese. Mana se introduce in bolul magic si bingo: iata-i pe Toma Caragiu si Amza Pelea cum trag sa moara in fundul clasamentului, pe Steinhardt, pe Maria Tanase, pe Victor Babes,Ionesco, Noica,Nichita Stanescu. Vai, ce de-a hartisti! Ce de-a scriitori!
Stiu de ce n-au urcat mai sus, acum mi-a picat fisa... Pai in primul rand, astia de scriu nu sunt prietenii mediului, nu salveaza padurile ecuatoriale.
Ca sa nu mai spun ca de cate unu' doi intelectuali de-au rasarit de prin '80 si pana acusica am uitat cu desavarsire (Adica ce? s-o alegem pe nebuna aia care scrie poezii cu Arpagic, sau cu magarul ala de Dinescu? Si cine mama lui e Paul Goma?).
Cat despre votul meu,adevarat-adevarat va spun ca l-am luat pe Nenea Iancu. Dar cand ma gandesc mai bine, parca nu prea e reprezentativ pentru un bobor care l-a ales pe omul care a facut cele mai mari datorii externe Romaniei, care a distrus de 10000 de ori mai mult decat a "construit", care a spalat creiere, rufe murdare si nu numai pentru interese fictive, mai degraba l-as alege pe Catavencu [personajul].
Concluzie filantroapa: Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac!
Cetanteanca care s-ar cam turmenta.

*Banc reprezentativ:
Romanii sunt un popor de homosexuali. De ce? Pai se trag din Decebal si Traian.

6 comments:

Anonymous said...

Eu am votat cu Brancusi...:P

Corina said...

Micuto, nu ai de ce sa te amarasti. Experimentul "Mari romani" reflecta fidel fragmentarea societatii romanesti, reflecta mirajul media, efectul anilor de comunism. Acum zi si tu. Daca toti ar fi intelectuali, ce farmec ar mai avea sa fii elitist.

In ceea ce priveste opiniile mele, eu am votat un neamt ca cel mai mare roman, asa cum imi reproseaza John. L-am votat pe Carol 1 pentru ca in 30 de ani a modernizat Romania si a facut de la constructie de poduri si sosele, pana la constructie de institutii moderne.

Dar cum s-a sfarsit topul pana la urma? Nu era vorba sa fie rezultatele finale acusica in toamna?

Anonymous said...

Meri Meri Quite Contrary, de-asta am eu oroare de tot ce e facut de romani pentru romani! Ori dau in patriotism ca-n gropi cu, vorba ta, spoiala de cultura cu care au ramas din regimul cel regretabil, ori trec la clickuit cu priviri blajine de TV viewers/9-to-5ers care nu binevoiesc sa se trezeasca decat la meciul "ala mare".

Dar ce sa-i facem, ridicam din umeri, schitam un zambet sau o grimasa (in functie de cat de sinceri suntem cu noi insine), si trecem mai departe. Noi stim mai bine, si pana la urma noi vom fi cei care-i indopam cu informatii, ca cele bune se aduna si sunt impinse in forefront. Si cand o sa fim noi the info feeders, poate o sa fie mai bine.

Poate.

Anonymous said...

wow, you go girl. "micuto"? she is by no means micuta.immature, maybe... Maria, hats off, i'm like a kid in disneyland, whopieee, congrats at getting over the emo stuff si spor.

Eu am votat cu moromete. he is the archetypal romanian. De atunci. De acum e Becali.

merimeriquitecontrary said...

@murphy:
carol intai era the man... el ar fi trebuit sa castige.
cat despre gust amar...se iegzista dar recunosc ca mai degraba decat sa sar la beregata lu' mioriticul locuitor al spatiului, pre care il cunosc prea bine, aveam chef sa fac misto de becali si de tata nadia.ca am vesnic la indemana o provizie substantiala de noroi si asta e adevarat si cand mi se pune pata imi vars naduful.

@tina: it's not that grim of a pic. there're quite a lot of things that make me happy abt this place overall. as far as my own little world and freedom of choice are concerned i believe it all goes for the better [if not for the best].

@tsavatar
:)) i do hope you meant the size of my brain, my superior command of language and my perfectly brilliant concise points. [disclaimer...unfortunately i know none of the above mentioned imaginary compliments is true. damn!as for brevity and concision...]
Dude, put your hat back on, I, the immature blogmistress can see your...baldspot!

Adam said...

Oricum ceea e cel mai amuzant, evident este celebrul, unicul si inconfundabilul castigator al acestei pseudocompetii. Anume Maria Sa Ishtvan, domn al Prutului si al reziduurilor menajere din imprejurimim, care, uimitor, in cea mai mare contradictie cu spiritul romanesc si manualele de istorie care l-au urmat, s-a trezit intr-o dimineata cu cea mai mare revelatie a vietii sale. Mai explicit: o dorinta. Mai explicit: partea de N-E a Munteniei. O, Doamne, Muntenia. Valahia. Tara Romaneasca. Sau poate ma insel. Alora care isi ziceau neamul romanesc. Baieti buni de altfel. Si iacasa dragii mei, a incalecat omul mare de statura mica pe o sa, si-a luat gasca de boieri si cativa baietasi cu sulite si sabii (Chitila styling), altii cu niste cai si porni calare spre in sud unde s-a luat la bataie cu bunul lui tovarash Vlad (la Dracul). Cat despre Vlad (la Dracul), putem spune ca a fost (ca sa folosesc un termen dragut) regulat si din fata si din spate caci bunul Allah i-a calauzit pe otomani peste apa cea mare (The Danube River) sa curete lumea (and other such things).
Astfel, urmand firul discutiei noastre de pana acum, putem spune ca, Stefan era ok asa cu omul lui Vlad, dar l-a injunghiat pe la spate, cum fac prietenii buni de obicei, doar ca sa se puna bine cu turcii. Totusi, a fost un menage a trois destul de dragut.

Cat despre restul topului, respectele mele pentru: Ion Antonescu, Nadia Comaneci, Nicolae Ceausescu, Gigi Becali, Gheorghe Hagi, Gregorian Bivolaru, Mirel Radoi, Corneliu Zelea Codreanu, Traian Basescu, Gheorghe Muresean, Razvan Lucescu, Regina Maria, Madalina Manole, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Mutu, BULA (pwhahaahhahahahaha), Mihai Traistariu, Andreea Marin, Ion Iliescu, Banel Nicolita, Claudiu Niculescu, Florentin Petre, Marius Moga, Laura Stoica, Catalin Haldan, Eroul Necunoscut (din nou pwhahahahaha - trebuia sa castige, atunci ziceam ca nu stim exact cine este cel mai mare roman), Badea Cartan.