Saturday, November 11, 2006

Bulgareala la burdihan


Laptele de pasare a ramas si va ramane till death do us part chestia la care fac ca femeile la Beatles.

Gadilatorul de papile gustative al micutei Maria, care evident o credea pe Merlina din bucatarie cum ca iar a dat gugustiucul de la geam lapte.

Pana a preluat fraiele afacerii si s-a straluminat in vesela arta a manjirii nasului spre degustare, a tortului din branza cu frisca si bombonele, a pizzei cu prune, clatitelor cu gem si ketchup si a altor blasfemii culinare.[ printre care si ospatul de Anul Nou, prezentii au facut cunostinta cu getty, the spaghetti dude].

Dar sa curga laptele de pasare zic eu...


Intrucat reteta buniceasca proprie si personala nu poate fi divulgata, ingredientele secrete le voi baga sub cheie, pe care evident o voi inghiti.

4 oua
100 g zahar
1 l lapte
un baton de vanilie
coaja de lamaie

Iei mataluta, brav cucinator,o cratita de un litru juma' il scufunzi intr-o baie de lapte cald care se afla pe foc, cam pana cand limba mare a ceasului insumeaza 15 minute, ca sa se infierbante tot.

In prealabil, domnia ta, ai separat oualelele albus de galbenus, pe albusuri le-ai batut cu mixerul adaugand niscai zahar pudra [sau cu telul din dotare daca te simti mai sisif] pana s-au transformat in zapada, numai buna de bulgarit cu dansa.Cu o culher [mai pe romana neaosa lingura] se fac numitii bulgari si se aseaza calm si plutitor pe laptele cu punctulete de vanilie. Se lasa pe o parte un minut si se intorc pe cealalta cam la fel, in grupe de 2-3 deodata.Se scot intr-un castronas din dotare dupa parpalire [pentru mai tarziu].

Buun, cum ai trecut de prima proba de foc, te inarmezi sfintia-ta cu galbenusurile pe care le freci cu grija maxima cu zaharul tos pana cand se omogenizeaza si se topeste zaharul putin, devine mai albicioasa concoctia apoi treci cu amestecatura pe foc mic-mic si adaugi laptele folosit la parpalirea bulgarilor [racit pana acum] cumpatat in picaturi si paraiase peste crema, peste care adaugi un ba(s)ton de vanilie ciopartit pe lung cum ii sade bine oricarui betisor la sfarsit. Dai un clocot calm si urcator de nivel.

Apres, scoti toata cremoza groasa si vanilata de pe foc o lasi sa se raceasca nitel, adaugi cu grija materna bulgarii pe deasupra, pui niscai gem ca sa decorezi les boules sau bucatele de fructe proaspete, coaja de lamaie etc si implanti in frigider cu incredere si avant pioneresc. Scoti din pestera frigorifica si mananci cu degetele, intorci castronul si-l torni ca obelix pe gat, folosesti boluri, imparti cu aia care fac ochi umezi la tine... Vorba lu' Vonnegut, ETC...


P.S. Bonus Trax: Poza de proces si Omuletul care-a speriat Estul tarii, Getty.



.


7 comments:

omelette said...

ai 3stele la topul meu de cratita:>

Anonymous said...

he he he, grozava reteta :)

PS: ce cauta marlboro lights ala pe acolo? :P

merimeriquitecontrary said...

o, dac-ai stii stimate de_ce ce mizerie domnea in casa de la lepsa unde ne-am petrecut revelionul fatal. oricum aici era un soi de p.c. [post curatenie].
getty e si el fireste incantat de cunostinta...

Corina said...

Aproape ca ma transpui intr-un mood culinar :)

Monica said...

unde locuiesti si cand mai vine gugustiucu'?!

yummyyyyyyy

merimeriquitecontrary said...

hehe pai habitulesc cartierul dame du roi [pentru cunoscatori damaroaia] vis-a-vis de celebra ghicitoare, Celebra.Gugustiucul, cand stapana are timp sa mai si traiasca. :P

dar stiu io ca voi vreti sa-mi furati the secret ingredient to the concotion.Never, you heathens, never!

utopic said...

hrm, sa fi trecut 10 ani de cand am mancat asta ultima oara. ai putea sa remediezi situatia, nu crezi?

cataif la patrat, of!